به گزارش همشهری آنلاین به نقل از ایبیسی نیوز این شرکت زیستفناوری با همکاری سازمان غیرانتفاعی «ابتکار عمل بینالمللی واکسن ایدز» با استفاده از همان فناوری موفق mRNA به کار رفته در واکسن کرونای این شرکت، این واکسن برای ویروس ایدز را میسازد.
نخستین افراد در مرحله اول کارآزمایی بالینی این واکسن دوزهای آن در دانشکده پزشکی و علوم بهداشتی دانشگاه جرج واشنگتن دریافت خواهند کررد.
حدود ۳۸ میلیون نفردر سراسر جهان با اچآیوی یا ویروس نقص ایمنی اکتسابی زندگی میکنند که میتواند به بیماری بالقوه کشنده «ایدز» منجر شود.
زمانی تشخیص عفونت اچآیوی به عنوان حکم مرگ شمرده میشد و در اوج همهگیری ایدز در آمریکا در میانه دهه ۱۹۹۰ بیش از ۵۰۰۰۰ مرگ به علت آن در هر سال رخ میداد.
اما امروزه با وجود داروهایی که میتوانند تکثیر ویروس ایدز را در بدن مهار کنند و بار ویروسی را کاهش دهند و به این ترتیب مانع انتقال آن به دیگران شوند، این بیماری بسیار قابلکنترلتر شده است. امروزه همچنین داروهایی در دسترس است که میتواند از عفونت اچآیوی در افرادی که در معرض این ویروس قرار گرفتهاند، جلوگیری کند.
اما با وجود دههها پژوهش، هنوز واکسنی برای ویروس ایدز ساخته نشده است. تا به حال چند واکسن وارد کارآزمایی بالینی شدهآند، اما در مراحل بعدی موفق نبودهاند.
واکسن جدید از mRNA یا RNA پیامبر استفاده میکند که به بدن میآموزد چگونه پروتئینهای تولید کند که پاسخ ایمنی را تحریک میکنند.
این پژوهشگران نه تنها یک واکسن اولیه برای اچآیوی تولید کردهاند، بلکه یک واکسن یادآور یا تقویتی حاوی «ایمونوژنهای» اچآیوی- مولکولهایی که پاسخ ایمنی را برمیانگیزند- از طریق mRNA ایجاد کردهاند.
امید این است که این واکسن باعث القای سلولهای دفاعی خاصی از نوع گلبولهای سفید به نام سلولهای B شود و این سلولها آنتیبادیهای خنثیکنندهای تولید کنند که میتواند این ویروس را مهار کنند.
در مرحله اول این کارآزمایی، ۵۶ فرد سالم بزرگسال اچآیوی منفی در چند مرکز پژوهشی در آمریکا وارد بررسی میشوند. از میان این داوطلبان، ۴۸ نفر یک یا دوز واکسن mRNA و ۳۲ نفر واکسن یادآور هم دریافت خواهند کرد. هشت نفر باقیمانده فقط واکسن یادآور دریافت خواهند کرد.
سپس، پژوهشگران ایمنی و اثربخشی این واکسن جدید برا برای تا شش ماه پس از دریافت دوز نهایی واکسن پیگیری خواهد کرد.
در همین زمینه
نظر شما